5:2 metoden

Vad är 5:2 metoden och hur fungerar den?

5:2 metoden handlar om att äta som vanligt fem dagar i veckan och dra ner på kalorierna två dagar i veckan därav namnet 5:2 metoden. De dagar då man drar ner på kalorierna kallas fastedagar. Kvinnor ska under dessa dagar ät 400-500kcal och män 500-600kcal. Metoden leder inte bara till viktminskning utan sägs minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vissa former av cancer, diabetes och demens.Fastan gör att insulinnivåerna i kroppen minskar och detta minskar risken för ovanstående sjukdomar. Insulinet är det hormon som styr ämnesomsättningen i kroppen.

I Dr Michael Mosleys dokumentär  “Eat, fast and live longer” talas det omIGF-1 som är kroppens tillväxtfaktor. Vid ett lågt kaloriintag sänks tillväxtfaktorn och så även IGF-1 värdet. Detta leder till att kroppen i stället för att tillverka nya celler börjar reparera de gamla. Vid högt kaloriintag blir IGF-1 värdet högt och tillväxten av nya celler blir stort och kan leda till cancer.

Mosley menar även att man blir mer skärpt när man fastar då människans naturliga överlevnadsinstinkt träder in och gör oss mer uppmärksamma då vi måste vara skärpta i vår jakt på föda. Det är ju inte så länge sen vi inte hade tillgång till mat så som vi har idag. Det har redan i forskning visat sig att sjukdomsförloppet vid periodisk fasta bromsats gällande möss med alzheimer och diabetes.

I dokumentären talas det även om att en effekt utav 5:2 metoden är viktminskning. Man kan ju tro att man de fem dagar man äter normalt  “frossar” men i slutändan menar Mosley att man inte kommer upp i det kaloriintag man hade före man startar med 5:2 metoden. Om man exempelvis åt 2000 kcal/dag tidigare och äter 500 kcal/fastedagen så skulle det innebära att man “sparar in” 3000 kcal (1500+1500) de två dagar man fastar. Dessa 3000 kcal menar Mosley att man inte äter upp och därav får man en viktnedgång.

Metoden är inte till för personer som är gravida, ammar eller är underviktiga.

Det är viktigt att dricka mycket vatten under fastedagarna, 2,5-3 liter.

*Information hämtad från dokumentären “Eat, fast and live longer” med Dr Michael Mosley samt från expressen.se/nyheter/dokument/experter-positiva-till-nya…

Om ni önskar mer information hänvisar jag till nedanstående:BBC-dokumentären “Eat, fast and live longer”

Michael Mosleys bok “The fast diet” (Kommer ut på svenska i höst)